Naše E-slikovnice

Program «Čitanje nije samo za odrasle», predstavlja sastavnicu redovnog vrtićkog programa rada, koji se temeljem dobivene suglasnosti MZO-a, uspješno integrira i ostvaruje u svim vrtićkim i jasličkim skupinama, još od (davne) 2008. godine. 
Knjiga je neizostavan dio života u našem vrtiću, kao i kultura čitanja. Stara kineska poslovica kaže „tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu“.

& Dijete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti“. (Penelope Leach)

Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da je čitanje djetetu od najranije dobi važno za njegov razvoj, gotovo podjednako kao i briga o osnovnim, primarnim potrebama. Mišljenja smo da je uloga vrtića kao poticajnog čimbenika u tom procesu, ne samo važna, već i obvezatna (i s profesionalnog i s moralnog aspekta).
Iako se svijet dječjih slikovnica mijenja, stalna je uloga dječjih slikovnica u odgoju.
Odrastajući u svijetu digitalizacije koja se „uvukla“ u sva područja suvremenog načina života, neminovno je da se današnja djeca susreću i s digitalnim slikovnicama kojima se pristupa putem raznovrsnih tehnologija.
Imajući na umu kako e-knjiga, objedinjavajući sliku, tekst, zvuk, animaciju i film, uz interaktivnost omogućuje djeci jedno novo iskustvo „čitanja“ slikovnica, proteklih godina okušali smo se u izradi istih.
Tradicionalne tiskane slikovnice i e-slikovnice imaju istu poveznicu, poput integracije slike i teksta u svrhu prenošenja značenja. Smatramo kako djeci uz tradicionalnu treba ponuditi i digitalnu slikovnicu, obzirom na zahtjeve digitalnog okruženja u kojem današnja djeca žive i odrastaju.
Najvažniji dječji posao je igra te uživanje djece u slikovnicama, neovisno o načinima na koje se one „čitaju“, osnova su za kvalitetno poticanje cjelokupnog kognitivnog, socio-emocionalnog/moralnog i estetskog razvoja.

Prepoznavši značajan resurs e-knjiga i u dijelu digitalnih kompetencija djece, u nastavku, na poveznicama, nudimo našu „malu riznicu“ nastalih e-slikovnica.
 
&
 Djedova pogačahttps://read.bookcreator.com/eqrIlZMm9TYbQvGI4tJUUw4lQhsr3TLDit49xfObh8w/niw8sW6tRy69IUUuKdiyRA

& S djecom po Hrvatskojhttps://read.bookcreator.com/eqrIlZMm9TYbQvGI4tJUUw4lQhsr3TLDit49xfObh8w/ljObuMQFRk6RhonZjSq4zA

&
 Zagonetke i pitalicehttps://read.bookcreator.com/eqrIlZMm9TYbQvGI4tJUUw4lQhsr3TLDit49xfObh8w/APDJxnBjTSWB0mu3NeU9UQ

&
 Tramvajski bontončić - https://youtube.com/watch?v=1Hr6ZPLM5dE&feature=share

&
 Naša avantura u Gradu Zagrebuhttps://read.bookcreator.com/3NVBBmsjFNaJxhuKWCIBsF0RL2t1/Izv82MN1TH-ZZNNetU-36A

&
 Moj Zagreb https://read.bookcreator.com/o97i1P5qrUS32ZE0F3PeZeRvQZg2/fcT8BnwCQL2lvoE574Pkww

&
 Krv i krvne stanice https://read.bookcreator.com/3NVBBmsjFNaJxhuKWCIBsF0RL2t1/9HT5smvvTMmnY4AxL18q-A

&
 Ježeva kućica https://read.bookcreator.com/3NVBBmsjFNaJxhuKWCIBsF0RL2t1/UYkLdv3kRtmadZM4TuPq4Q


Ispiši stranicu